En sann klassiker

 

Nu sätts West Side Story upp på Nöjesteatern i Malmö

Den berömda amerikanska musikalen hade premiär på Broadway, New York 1957. Initiativtagaren Jerome Robbins dramatiserade och koreograferade uppsättningen. Till sin hjälp hade han Arthur Laurents som skrivit manus och Leonard Bernstein som komponerat musiken med hjälp av Stephen Sondheims sångtexter. West Side Story kom efter sin premiär att förändra musikteatern runt om i världen för all framtid.

Nöjesteaterns uppsättning är regisserad av Cesare Righetti, tidigare producent på Malmö Opera med uppsättningar som "Singin' in the Rain" och "Les Misérables" bakom sig. Koreograf är Siân Playsted som vid två tillfällen belönats med Guldmasken för bästa koreografi för Cats 2008 och High School Musical 2009.

Storyn till West Side Story bygger på Shakespeares klassiska kärleksberättelse om Romeo och Julia återskapad i modern tappning. Titeln syftar till västra sidan av Manhattan och handlingen utspelar sig i en gängmiljö i 1950-talets New York. Uppsättningen är bl.a. berömd för sin unika berättandeform, där dansen till stor del beskriver och driver handlingen framåt. Musiken ger associationer till dåtida dansmusik, latinska rytmer och jazz. Med oförglömliga låtar som Maria, Tonight, Somewhere, America och I Feel Pretty.