Nöjesteatern | Amiralsgatan 35 | 214 37 Malmö | Biljettkassan: 040 791 80

Bakom scen

Regi
Anders Albien

Anders är prisbelönt manusförfattare och regissör som har skrivit och regisserat komedier, musikaler och drama för scen och television sedan 1982.

Anders omfattande arbete för TV inkluderar till exempel humorserien HippHipp! och det otroligt populära programmet Helt Apropå som vann Guldrosen vid den internationella TV-festivalen i Montreux samt The Chaplin Award för bästa internationella komedi. Programmet nominerades även till en internationell Emmy Award i New York. Anders har skrivit och/eller regisserat ett antal stora scenproduktioner, bland annat den egna Dagens Dubbel, Parneviks Cirkusparty, Relatively Speaking, Inte nu älskling, Hotelliggaren, Dinner with friends, Oscar & Felix, Hur man lyckas i business utan att egentligen anstränga sig, Chinarevyn, Saturday Night Fever, Sweet Charity, Little shop of horrors och We will rock you. Anders senaste regissörsinsatser är de hyllade musikalerna Hairspray på Chinateatern i Stockholm och Spamalot på Nöjesteatern/Oscarsteatern samt komedin Gröna Hissen och musikalen Viva la Greta på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Sedan 2003 arbetar Anders i London med en ny musikal tillsammans med Yusuf Islam (tidigare Cat Stevens). Arbetsnamnet är Moonshadow och han har inom ramen för projektet regisserat fyra workshops i London samt en konsertversion som turnerat Storbritannien runt. Både 2003 och 2004 fick Anders Albien Guldmasken för Bästa regi. Han har också blivit framröstad till Bästa regissör av event- och underhållningsbranschen.

Anders Albien

Koreografi
Siân Playsted

Succékoreografen från Wales är tillbaka på Nöjesteatern för att lägga sin hand vid ytterligare en musikal och skänka dans och rörelse till denna rosaglittrande explosion.

Annie, Cats, High School Musical och nu senast Spamalot har förskönats av Siâns makalösa koreografier. Tre av dessa musikaler har blivit sådana succéer att de förflyttats till nya scener: Cats flyttades till Oslo och fick en helt ny ensemble, High School Musical gjorde succé först i Stockholm och därefter på Sverigeturné, och nu senast har musikalen Spamalot förflyttats till Oscarsteatern i Stockholm. Siân tilldelades Guldmasken för bästa koreografi både för Cats och High School Musical. Den välrenommerade Gordon Marsh blev något av en mentor för Siân när hon kom till Sverige, hon fick ta plats på musikalscenen och visade Sverige hur dans ska se ut. Det är nu fjärde gången som Siân samarbetar med Jan Malmsjö. Tidigare har de båda medverkat i My Fair Lady, Vita Hästen och Victor/Victoria. På Nöjesteatern har Siân även medverkat i I Hetaste Laget, Me and My Girl, Annie, Grease och Spamalot. I december 2010 invigdes Citytunneln i Malmö och då var Siân där och koreograferade dansarna när invigningen skulle repeteras in. Hon har också samarbetat med Malmö Brandkår och var koreograf när Sweden International Tattoo gick av stapeln i Malmö Arena. När Siân inte koreograferar Sveriges bästa dansare är hon lärare på Lunds dans- och musikalgymnasium och jobbar med Malmö Operas barnkör, allt för att säkra den svenska musikalens framtid!

Siân Playsted

Musikarrangemang/Kapellmästare –
Björn Claeson

I flera år har Björn varit kapellmästare på Nöjesteatern. Kanske beror det på att han spelar en uppsjö instrument – ibland samtidigt – eller så är det för att han alltid kommer till teatern med ett stort leende och gör bra musikaler ännu bättre!

Björn spelade i många år i orkestern på Malmö Opera och fick sitt första professionella kapellmästar­uppdrag i Sweet Charity på Olympen i Lund. På Nöjesteatern har Björn stått för arrangemangen i Annie, Grease, Cats, High School Musical och nu senast i succémusikalen Spamalot. Björn komponerar även egen musik med stor framgång och har figurerat som musiker i bland annat Gullan och Dan Bornemarks inspelningar.

Björn Claeson

Scenografi
Marianne och Peter Dillberg

Borgar i Spamalot, sovsal på barnhem där Annie bodde, en gammal teater bebodd av katter i Cats, gymnastiksal åt ungdomarna i High School Musical – detta är några exempel på illusioner som familjen Dillberg de senaste åren har skapat på Nöjesteatern.

I Halmstad har Marianne, Peter, Fredrik och deras kollegor på Ljus & Dekor sin ateljé där de designar, bygger och målar scenografier åt teatrar, musikaler, revyer, turnéer och andra evenemang. Med deras kreativa lösningar och sinne för detaljer får föreställningen ett scenrum med djup och nivåer där inget lämnas till slumpen. Ugglas revy, Wallmans föreställningar och Thomas Peterssons farser och uppsättningar på Vallarna är några exempel på föreställningar som spelats i Dillbergs dekorer.

Marianne och Peter Dillberg

Kostymdesign
Marianne Lunderquist

Marianne har mångårig erfarenhet av kostymdesign och vi har mött hennes kreationer på scen, film och TV.

Hon har en mångfald certifikat och goda vitsord från utbildningar vid Tillskärarakademin i Köpenhamn, American College i Luzern och Lunds universitet. Marianne är dessutom fyrfaldig Guldmask­vinnare för bästa kostym. På Nöjesteatern har Marianne klätt artister och dansare i bland annat I Hetaste Laget, Annie, Cats, High School Musical och Spamalot. Några andra föreställningar som Marianne har välsignat med sina kostymer är West Side Story, Grease, Kungen och Jag, 42nd Street, Hairspray, Eva Rydbergs produktioner på Fredriksdal och Thomas Peterssons farser.

Marianne Lunderquist

Ljusdesign
Palle Palmé

Palle, som är Guldmaskbelönad, jobbar just nu med ett flertal produktioner. Förutom Spamalot på Oscarsteatern i Stockholm gör han Lena Philipssons nya show på Cirkus i Stockholm, och på samma scen även Ljust & Fräscht med Fredrik Lindström och Henrik Schyffert.

Samtidigt jobbar Palle med SVT:s nya lördagssatsning Helt Magiskt och senare i höst blir det både Mary Poppins i Estland samt Joe Laberos Sverigeturné och hans nya show i Thailand. Till våren 2012 gör han den stora Sverigepremiären av Dirty Dancing. Tidigare har Palle jobbat med allt från Gyllene Tider, Per Gessle, Magnus Uggla, Orup och Ulf Lundell till Joe Laberos och Robert Wells shower. Han har gjort cirkusfestivalen i Monte Carlo, Guldbaggegalan och Doobidoo på SVT. Han har gjort dansgruppen Bounces största succéer: The Score, Gökboet och The Last Bounce som sågs av 55.000 personer i Globen under tre dagar. I mars i år gjorde han den stora invigningen av Deutsche Bank i Frankfurt. Palle har även gjort scenografi och ljusdesign till invigningen av EM i friidrott i Göteborg och har många musikaler i bagaget, till exempel den första nonreplica-produktionen av Wicked i Helsingfors, Les Misérables, Chess, Miss Saigon, Victor/Victoria, Annie, Grease, Cats, West Side Story, Hairspray och många fler. Nu är Palle tillbaka på Nöjesteatern igen – en teater som han uppskattar enormt mycket!

Palle Palmé

Julius Malmström

Producent
Julius Malmström

Mattias Lenhoff

Regiassistent
Mattias Lenhoff

Isabella Posse Boquist

Projektledare
Isabella Posse Boquist

Alexandra Johannesson

Koreografassistent
Alexandra Johannesson

Henrik Widegren & Hugo Carlsson

Svensk översättning
Henrik Widegren & Hugo Carlsson

Rune Nilsson

Teaterchef
Rune Nilsson

Bi Liljeteg

Biljettservice och teaterkassa
Bi Liljeteg

Anita Agerlo & Monica Hägerström

Peruk & mask
Anita Agerlo & Monica Hägerström

Teknikteamet

Teknikteamet

Bakre raden: Roland Svensson, Peter Dahlström, Martin Bolin
I mitten: Maria Svensson, Peter Krona, Martin Olsson, Eva Tufvesson
Längst fram: Elliot (bäbis), Daniel Svensson, Maria Lindh, Johan Ilve

Orkestern

Orkestern

Bakre raden: Ola Nordqvist, Jan Karlsson, Jaime Salazar, Björn Claeson
I mitten: Krister Jonsson, Ola Denward, Bo Håkansson
Främst: Johan Bergman (vik. för Christoffer Andersson), Niklas Fredin

Kostymteamet

Kostymteamet

Fr v: Isabella Cassland (skräddare), Karin Ericson (skräddare), Carina Andresson (skräddare), Göran Persson (skräddare), Birgit Mårtensson (skräddare & kostymassistent), Ulla Widenstedt (påkläderska)

Kontoret i Alnarp

Kontoret i Alnarp

Fr v: Jelena Lazic, Christine Soylu, Anita Lagergren, Johan Hagen,
Cecilia Johansson, Lovisa Fyhr, Jessica Presits, Helen Adler, Jan-Åke Jönsson